Raiffeisen bank

 

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina je supsidijarno lice Raiffeisen Bank International AG, jedne od vodećih banaka u Srednjoj i Istočnoj Evropi te Austriji.

Banka kao finansijska institucija posluje od novembra 1992. godine, kada je osnovana kao Market banka dd Sarajevo. Kvalitetom svog poslovanja brzo se izdvojila kao vrlo uspješna i profitabilna banka. Raiffeisen Zentralbank Österreich AG-Vienna kupila je Market banku 2000. godine te je uspješno integrisala u Raiffeisen mrežu od kada posluje pod imenom Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina.

Preko 1.300 zaposlenika Banke putem 84 poslovnice pruža usluge za više od 480.000 klijenata. Mnogobrojna, kako domaća, tako i međunarodna priznanja, kao što su priznanja renomiranih magazina Global Finance, Global Custodian, Euromoney te The Banker, potvrda su uspješnog poslovanja Banke. Investiranje u nove tehnologije, iskusno i educirano osoblje koje se stalno usavršava, naglasak na individualnom pristupu klijentu, te uvođenje novih, savremenih proizvoda i usluga predstavljaju glavne faktore konkurentnosti Raiffeisen banke na bosanskohercegovačkom tržištu.

Također, Raiffeisen grupacija preko 130 godina kombinuje ostvarenje finansijskog uspjeha sa društveno odgovornim poslovanjem, pri čemu ekonomska, ekološka i društvena odgovornost čine jednu cjelinu, slijedeći osnovne principe društvene solidarnosti, samopomoći i održivosti koje je uspostavio Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

Raiffeisen grupu u Bosni i Hercegovini, pored Raiffeisen banke, čine, Raiffeisen INVEST, Raiffeisen CAPITAL, Raiffeisen LEASING, te RL ASSISTANCE.

Dozvolu Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine za obavljanje skrbničkih poslova Raiffeisen banka dobila je 09.05.2006. godine kao prva banka u Bosni i Hercegovini koja je u potpunosti zadovoljila sve uslove propisane od strane Komisije. Ugovor sa Registrom za vrijednosne papire FBiH o otvaranju i vođenju skrbničkog računa potpisala je 20.04.2006. godine.

Dozvolu Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske za obavljanje skrbničkih poslova u ovom entitetu Raiffeisen banka dobila je 05.01.2007. godine. Odlukom Komisije, Raiffeisen banka postala je prva banka ovlaštena za obavljanje poslova skrbništva nad vrijednosnim papirima na cijelokupnoj teritoriji Bosne i Hercegovine. U članstvo Centralnog registra hartija od vrijednosti Republike Srpske Raiffeisen banka primljena je 31.01.2007. godine.

Ujedinjavanje tržišta kapitala putem pružanja usluge skrbništva omogućava, kako stranim tako i domaćim investitorima, kvalitetniji pristup informacijama sa cijelog teritorija BiH, jedinstven kontakt za plaćanje i namiru (settlement) transakcija sa vrijednosnim papirima na teritoriji BiH, te jednostavniju administrativnu proceduru.

Više informacija možete dobiti u našem Odjeljenju Skrbništvo i poslovi depozitara, na adresi: Zmaja od Bosne bb, 71000 Sarajevo

ili putem telefona/e-maila:

Tel. +387 33 287 153 / Fax. +387 33 287 272 e-mail:  Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.
ili na našoj web stranici: http://www.raiffeisenbank.ba/