(Pravila tržišta novca broj 01-UO-718/13 koje je usvojila Banjalučka berza ad Banja Luka, objavljena na internet stranici Berze,
Uredba o uslovima, postupku emisije i elementima primarnog tržišta trezorskih zapisa objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske broj 25/11)
 
I           Izdavanje potvrde Centralnog registra u svrhu upisa u evidenciju direktnih učesnika na tržištu novca
 
Zahtjev
 
Zahtjev za otvaranje posebnog računa i za izdavanje potvrde sa podacima o tom računu podnose svi direktni učesnici pisanim putem, a u zahtjevu se navode matični podaci direktnog učesnika i podaci o kontakt osobi ovlaštenoj za rad sa Centralnim registrom, i to:
a) direktni učesnik: naziv (puni i skraćeni naziv) podnosioca, sjedište, matični broj, JIB i broj bankovnog računa na koji će se vršiti isplata po dospjeću (osim za berzanske posrednike);
b) kontakt osoba: ime i prezime, elektronska adresa i broj kontakt telefona.
U slučaju da društvo za upravljanje kao direktni učesnik otvara račun u ime i za račun fonda kojim upravlja, podaci se dostavljaju i za društvo i za fond. U slučaju da društvo kao direktni učesnik otvara račun u svoje ime i za svoj račun, podaci se dostavljaju samo za društvo.
Za društvo i za fond kojim društvo upravlja otvaraju se dva odvojena posebna računa.
 
Izdavanje potvrde za direktne učesnike koji nisu berzanski posrednici članovi Centralnog registra
 
Ako direktni učesnik nema otvoren račun vlasnika, uz zahtjev za otvaranje posebnog računa dostavlja i zahtjev za otvaranje računa vlasnika sa propisanom dokumentacijom i dokazom o uplati naknade za otvaranje računa vlasnika. Nakon otvaranja posebnog računa izrađuje se potvrda o otvaranju posebnog računa za direktno učestvovanje na tržištu novca koja se u tri primjerka dostavlja direktnom učesniku.
 
Izdavanje potvrde za direktne učesnike berzanske posrednike članove Centralnog registra
 
Berzanskom posredniku članu Centralnog registra izdaje se, bez prethodnih radnji, potvrda da u sistemu Centralnog registra ima otvorene posebne račune potrebne za poslovanje i obavljanje djelatnosti člana u skladu s dozvolom koju član ima od Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske, u tri primjerka.
 
Učesnici koji namjeravaju učestvovati na primarnom tržištu trezorskih zapisa obavezni su da se evidentiraju u Ministarstvu finansija shodno Uredbi.
Posebni račun može se koristiti isključivo za direktno učestvovanje na tržištu novca u skladu s propisima kojima je to tržište regulisano.
 
II         Regulisanje međusobnih odnosa Centralnog registra i direktnih učesnika
 
Ugovor sa direktnim učesnicima koji nisu berzanski posrednici članovi Centralnog registra
 
Sa direktnim učesnicima zaključuje se poseban ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze u vezi s tržištem novca. Ugovor se dostavlja direktnom učesniku prilikom dostavljanja zahtjeva za otvaranje posebnog računa, potpisan od strane Centralnog registra u četiri primjerka, a direktni učesnik prilikom preuzimanja potvrde vraća dva primjerka potpisana od strane direktnog učesnika.
 
Ugovor sa direktnim učesnicima berzanskim posrednicima članovima Centralnog registra
 
Sa berzanskim posrednicima članovima Centralnog registra ne zaključuje se poseban ugovor, jer su ukupni međusobni odnosi već regulisani ugovorom o članstvu i pozitivnim propisima.
 
III        Prenos hartija od vrijednosti po osnovu poslova zaključenih na tržištu novca
 
Prenos hartija od vrijednosti po osnovu poslova zaključenih na tržištu novca vrši se u skladu s Pravilnikom o obračunu, poravnanju i prenosu hartija od vrijednosti i Pravilima tržišta novca na dan T+0 na osnovu izvještaja Berze o zaključenim i plaćenim transakcijama.
Hartije od vrijednosti koje su predmet prodaje moraju se nalaziti na posebnom računu direktnog učesnika.
Prenos trezorskih zapisa po izvršenoj registraciji sa računa vlasnika direktnih učesnika iz člana 6. stav 2. Uredbe na odgovarajuće posebne račune, vrši Centralni registar po službenoj dužnosti najkasnije narednog radnog dana od dana registracije do 16,00 časova.
 
IV        Posebna napomena za dosadašnje direktne učesnike na primarnom tržištu trezorskih zapisa
 
Potvrde o otvaranju posebnog računa izdate u svrhu učestvovanja na primarnom tržištu trezorskih zapisa ostaju na snazi i važe za poslove sa hartijama od vrijednosti na tržištu novca.
Ugovori zaključeni s direktnim učesnicima u vezi sa učestvovanjem na primarnom tržištu trezorskih zapisa biće zamijenjeni novim ugovorima u skladu s ovim obavještenjem.